Internet of Things

08-02-2017

We leven in een interessant tijdperk. De enorme digitalisering van onze maatschappij biedt veel
nieuwe kansen om processen en producten slimmer te maken. Eén van die veelbelovende ontwikkelingen is Internet of Things, waarbij we al lang niet meer over futuristische toepassingen spreken. Internet of Things is een verzamelterm die een veelvoud aan verschillende verwante technologieën bundelt. Je hebt uiteraard sensoren nodig; met sensoren krijgen producten als het ware zintuigen die waardevolle informatie verzamelen over hun toestand en hun omgeving. Met draadloze connectiviteit en via het internet wisselen zij deze informatie vervolgens uit. Machines en producten zijn zo op afstand, bijvoorbeeld via een smartphone, te bedienen. Op deze manier raken de fysieke en de virtuele wereld steeds meer met elkaar verbonden.

Het klassieke voorbeeld in Facility Management is verlichting. Is er volk aanwezig? Hoe licht is het
buiten? Dat is typisch iets wat een sensor oppikt. Of hoe warm is het daar? Staat er een deur open? Ook daar geeft een sensor de nodige informatie. Er zijn al bureaustoelen die een werknemer een seintje geven wanneer hij te lang gezeten heeft of die het zitgedrag via een trilsignaal kunnen corrigeren. De gegevens van al deze sensoren kunnen real-time, online bekeken worden.

Deze Big Data zal ons in staat stellen nog beter de effecten van facilitaire diensten te meten. We kunnen er nieuwe inzichten mee krijgen die kunnen leiden tot het aanpassen van de workflow of bijvoorbeeld ergonomische aanpassingen en waardoor de kwaliteit van leven van de werknemers verbeterd wordt. Het heeft zonder enige twijfel een ongelofelijk potentieel dat de kosten van FM-diensten significant kan reduceren. Maar met Big Data alleen zal het niet lukken; de Facility Manager moet goed voor ogen houden welke resultaten hij wil bereiken, dient hiervoor de juiste KPI's op te stellen en te implementeren en kan pas dan relevante conclusies trekken. Zonder deze aanpak dreigt de Facility Manager ondergesneeuwd te raken onder een lawine van data. Want op zich volstaan alle
data die de sensoren ons bezorgen niet om tot een verbeterd proces te komen. Er is intelligentie nodig om de gegevens te analyseren en daar de juiste conclusies aan te verbinden. Data zijn namelijk niets anders dan een reeks getallen: een middel, geen doel op zich.

Organisaties worden flexibeler en Facility Managers leveren ook vaak de faciliteiten die passen bij flexibele werknemers. Neem deze ontwikkeling en voeg daarbij de impact van Big Data en je ziet dat de Facility Manager niet enkel meer verantwoordelijk is voor de fysieke gebouwen maar juist ook en in toenemende mate voor de medewerkers die er gebruik van maken.  Het is aan de Facility Managers om deze opportuniteit strategisch in te vullen.

Ook verschenen in Proper Magazine - februari 2017